Zdrowie i uroda

tarta

Tarta to jedna z potraw, które przez ostatnie kilka lat zrobiło na prawdę wielką furorę w kuchni i na blogach kulinarnych. Chociaż robiona jest od dawna przez nasze babcie i przez babcie naszych babć, top dopiero teraz zrobił się na nie taki wielki boom.

 Tarta to najprościej mówiąc kruche ciasto upieczone w charakterystycznej niskiej blaszce z owocami lub warzywami. Właśnie. Z tartą jest podobnie jak z pierogami czy naleśnikami możemy ją robić zarówno na słodko jak i na słono.  Wydaje mi się, że jej popularność jest dlatego tak duża ponieważ moda zaczęła doceniać prostotę i wraca do podstaw – mówiąc najkrócej. A tarta to podstawa czegoś pysznego, przynajmniej tak mogłoby się wydawać, bo sekretem pysznej tarty nie jest samo nadzienie, a dobrze wypieczone ciasto.

Jeśli nigdy nie mieliście okazji zrobić tarty poniżej przedstawimy sprawdzony przepis na tarte.

Aby zrobić ciasto kruche, które będzie podstawa naszej tarty potrzebne nam będzie:

200g mąki pszennej, 100g zimnego masła, 1 jajko, 1/3 łyżki soli, możemy dać ew. łyżkę wody, ale zależy to od konsystencji naszego ciasta.  Sposób przygotowania jest taki sam jak w przypadku ciasta kruchego. Przesiewamy mąkę i dodajemy pokrojone masło.  Następnie wbijamy jajko i wsypujemy sól, wszystko musimy wyrobić.  Następnie ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2 h. po tym czasie wyciągamy je z lodówki i rozwałkowujemy, układamy na naszej blaszce wysmarowanej masłem. Ważne by boki tez były zrobione z ciasta. Następnie nakuwamy ciasto by nam nie urosło. Jeśli boimy się, że ciasto za bardzo nam się upiecze możemy zawinąć fasole w sreberko i położyć na ciasto. Pieczemy je w 190 stopniach przez około piętnaście minut.

sxc.hu
sxc.hu

Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i dajemy nasza ulubioną masę i zapiekamy ponownie. Niestety do zrobienia tarty niezbędny jest nam piekarnik więc jeśli pompy ciepła Ełk nie są podprowadzone do naszego domu, musimy to zrobić jak najszybciej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *